Nogen der vil høre på mig?

Nogen der vil høre på mig?

Øen Røst liger yderst i Lofoten. Hundrede tusinder fugle holder til på fuglefjeldene. Her er ikke andet end klipper og skær. Derfor går fiskene lige neden under overfladen, og området er et rent spisekammer for søfuglene.

I 10 år har fugleforskere holdt til på Røst. De har base og forsøgsstation i et ombygget bådehus inde på øen. Jeg får tilladelse til at besøge dem og hører en beretning:

"Vi hentede et fugleæg i en rede to dage før udklækningen. Moderen blev ringmærket. Ægget blev bragt ind til forsøgsstationen og udklækket ad kunstig vej. Alt gik fint.

Efter en uge tog vi den ugegamle fugl med tilbage til fuglefjeldklippen og lagde den et helt andet sted, langt fra moderens rede. Og så lagde vi os på lur.

Kort efter kommer en målbevidst flyver styrtende ned gennem mylderet og snupper fugleungen og bringer den tilbage til den rigtige rede.

Lydmålinger har vist, at ungen allerede i ægget skaber sin egen lyd, anderledes end andre fugles skrig. Det menneskelige øre kan ikke skelne fuglenes lyde fra hinanden, men blandt hundrede tusinder genkendte moderen den lyd, hun havde hørt i ægget fra sin egen ufødte unge."

Karsten Isachsen